Kelan lääkekorvaukset

Alkuomavastuu ja omavastuu alkuomavastuun täyttymisen jälkeen

Kela korvaa osan korvausjärjestelmään kuuluvien lääkkeiden, perusvoiteiden ja kliinisten ravintovalmisteiden kustannuksista. Maksat itse aina omavastuuna osan valmisteiden hinnasta.

Saat lääkekorvausta sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu on kalenterivuosikohtainen. Sen määrä on 50 euroa.

Alkuomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, perusvoiteita ja kliinisiä ravintovalmisteita. Valmisteiden hinnoista riippuen alkuomavastuu voi täyttyä yhdestä tai useammasta ostosta. Viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä alkuomavastuuta. Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä alkuomavastuuta

Kelassa ja apteekissa on ajantasainen tieto alkuomavastuusi määrästä. Kun alkuomavastuusi on täyttynyt, saat lääkkeistäsi korvauksen. Apteekki vähentää lääkkeen hinnasta korvauksen, ja maksat itse jäljelle jäävän osuuden eli omavastuun. Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, et saa korvausta mahdollisesta viitehinnan ylittävästä osuudesta.

Maksamasi omavastuun määrä riippuu lääkkeen korvausluokasta ja sinulle myönnetyistä korvausoikeuksista.

Muistathan, että voit ostaa lääkettäsi kerralla enintään kolmen kuukauden hoitoaikaa vastaavan määrän. Lääkekustannusten korvaaminen edellyttää myös, että käytät lääkettä annostusohjeen mukaisesti. Uuden lääke-erän voit ostaa korvattuna vasta, kun olet käyttänyt edellisen erän lääkärin ohjeen mukaan lähes loppuun.

Korvausluokka     Korvaus Omavastuu
Lääkkeiden korvausluokat
Peruskorvaus     40 %      60 %
Alempi erityiskorvaus     65 %      35 %
Ylempi erityiskorvaus   100 %      4,50 euroa/lääke/ostokerta

Kelan lisäkorvaus suurista lääkekustannuksista

Voit saada lääkkeesi lisäkorvattuna, jos korvattujen lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden yhteenlasketut omavastuuosuudet ylittävät Kelan vuosittain määrittelemän summan (626,94 euroa v. 2024). Vuotuisen omavastuuosuuden (lääkekaton) täytyttyä maksat lääkkeestäsi 2,50 euroa. Lääkekaton ylittävästä ostosta saat lisäkorvauksen jo apteekissa asioidessasi.

Saat tiedon jo maksamastasi vuotuisesta omavastuusta apteekissa asioidessasi. Omavastuun kertyminen näkyy kassakuitissasi. Alkuomavastuun ja vuosiomavastuun täyttymistä voit seurata myös verkossa osoitteessa kela.fi/asiointi. Kela ei lähetä asiakkaille ilmoitusta vuosiomavastuun eli lääkekaton ylittymisestä.

Lue lisää lääkekorvauksista Kelan sivuilta.